گرانیت

گرانیت یکی از بهترین سنگ‌های آذرین موجود روی زمین است که جهت ساخت بسیاری از اشیا از آن استفاده می‌شوداین سنگ را با نام خارا نیز میشناسند. گرانیت یکی از سنگین‌ترین سنگ‌های ساختمانی به شمار می‌آید که استحکام و مقاومت زیادی دارد. این سنگ نه تنها یکی از عناصر زیبایی در ساختمان‌ها شناخته می‌شود، بلکه در مقاوم‌سازی آن‌ها نیز نقش پررنگی ایفا می‌کند. سنگ گرانیت در بسیاری از کشورها در سراسر دنیا یافت می‌شود؛ اما بیشترین استخراج آن مربوط به کشورهای آسیای میانه است. ایران نیز یکی از این کشورها به شمار می‌آید که معادن گرانیت متنوعی دارد. مهم‌ترین معادن گرانیت در ایران عبارتند از: گرانیت مروارید مشهد، گرانیت نهبندان، گرانیت سبز جنگلی و سبز کاهویی بیرجند، گرانیت خرم دره، گرانیت فیروزه‌ای، گرانیت گل پنبه‌ای همدان، گرانیت نطنز.

سنگ گرانیت از همان سال‌های اولیه که شناخته شد، به عنوان یک سنگ ساختمانی و یکی از مناسب‌ترین سنگ‌ها برای معماری کاربرد داشت. به‌طوری که اهرام مصر معابدی در هند و بناهای امپراطوری روم از سنگ گرانیت ساخته شده است. پله‌های ساختمان و کف سالن‌های اماکن عمومی مانند بانک‌ها و بیمارستان ها و مدارس معمولاً پر رفت و آمدترین مکان‌های هر ساختمان هستند. از این رو به دلیل رفت و آمد زیاد ساییده می‌شوند. از طرفی دیگر آلودگی زیادی نیز بر این پله‌ها می‌نشیند. به همین دلیل است که برای اجرای پله در ساختمان‌ها از سنگ‌های مقاوم استفاده می‌کنند، گرانیت از لحاظ مشخصات فیزیکی با ضریب انبساط حرارتی در کنار مسالحی نظیر فولاد، چوب و شیشه برای استفاده در نمای ساختمان همخوانی داشته و نسبت به سنگ‌های دیگر کمتر دچار مشکل میشود.

زیبایی چشم‌نواز و کم‌نظیر سنگ گرانیت به همراه استحکام و سختی آن مانند دو بال، سنگ گرانیت را در استفاده از نمای داخلی بر فراز سنگ‌های دیگر قرار می‌گیرد.